εκτυπωση

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ

 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ



ΥΛΙΚΑ

  • 2 αυγά ολόκληρα και 3 ασπράδια
  • 120 γρ στέβια κρυσταλλική σε αναλογία 1:3   ή   260 γρ ζάχαρη καρύδας
  • 150 γρ βούτυρο αγελάδος
  • 100 γρ σογιέλαιο
  • 230 γρ φαρίνα ολικής ( αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του)  ή  αλεύρι ζέας 
  • 1 κ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ αμυγδαλόσκονη + λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
  • 50 γρ ρούμι ή κονιάκ
  • 1 κ. σούπας κανέλα Κευλάνης σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. σκόνη γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γλ.μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γλ. κακουλέ ( κάρδαμο ) σκόνη  ( Με λίγο κάρδαμο μπορείτε να δώσετε ξεχωριστή γεύση σ’ ένα κέικ (βανίλια, σοκολάτα ή με φρούτα). Προσθέτοντας λίγο κάρδαμο στο κέικ ή στο ψωμί δεν θα δώσετε μόνο επιπλέον γεύση, αλλά θα γίνει και πιο αφράτο. Μια φυσική ουσία στον κάρδαμο ενισχύει τη δράση της μαγιάς.)
  •  ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
  • 100 γρ αποξηραμένα φρούτα ή σταφίδες ξανθές 


Αυτή η συνταγή που σας δίνω σήμερα θα σας φανεί λίγο περίεργη σε σχέση με όσες  έχω συνηθίσει να σας βάζω γιατί έχει περισσότερα υλικά και λιπαρά!!
Αξίζει όμως για μια φορά τον χρόνο να απολαύσουμε εμείς και οι αγαπημένοι μας αυτό το υπέροχο Χριστουγεννιάτικο κέικ !!
Θα σας ξετρελάνει η γεύση του και τα αρώματα του !!!


Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το βούτυρο ( το έχουμε λιώσει πριν ζεσταίνοντας το σε κατσαρολάκι ) μαζί με το λάδι και την στέβια 

Χτυπάμε για 3 λεπτά..
Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας τα αυγά ένα - ένα για ακόμα 5 λεπτά ( πολύ βασικό αυτό!! )  και τέλος ρίχνουμε το ρούμι ή κονιάκ

Χτυπάμε τους σπόρους κακουλέ στο μούλτι να γίνουν σκόνη και τους βάζουμε σε μπολάκι μαζί με κανέλα-γαρίφαλο-μοσχοκάρυδο και ξύσμα πορτοκάλι..ανακατεύουμε να ενωθούν οι γεύσεις!!

Ανακατεύουμε την φαρίνα ( αφού την κοσκινίσουμε πρώτα ) μαζί με την αμυγδαλόσκονη 
( άσπρα αμύγδαλα περασμένα από το μούλτι να γίνουν σκόνη ) και τα αποξηραμένα φρούτα κομμένα σε φετάκια
Βάλτε ότι σας αρέσει... βερίκοκα - χουρμάδες - σταφίδες ξανθές - δαμάσκηνα - Gojiberry - Blueberry - Cranberry

Αφού λοιπόν έχουν περάσει 8 με 10 λεπτά χτυπήματος στο μιξερ το σταματάμε βγάζουμε τον κάδο και ρίχνουμε το μείγμα μπαχαρικών που ετοιμάσαμε πιο πάνω ανακατεύοντας απαλά με την σπάτουλα

Προσθέτουμε και το μείγμα φαρίνα-αμυγδαλόσκονη-αποξ.φρούτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με την σπάτουλα έως να γίνει μια πηχτή ζύμη

Παίρνουμε μια φόρμα για κέικ και αφού την βουτυρο-αλευρώσουμε ρίχνουμε το μείγμα μέσα και ψήνουμε 180 αέρα σε προθερμασμένο φούρνο  για όσο χρόνο χρειαστεί ( ανάλογα τον φούρνο)

Όταν είναι έτοιμο ( το ελέγχουμε βάζοντας ένα στεγνό μαχαίρι) το αφήνουμε έξω 5 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε

Διακοσμούμε όπως θέλουμε και πασπαλίζουμε με αμυγδαλόσκονη που έχουμε προσθέσει ελάχιστη στέβια μέσα!!


 ΤΟ ΠΙΟ ΩΡΑΙΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΙΚ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ !!!

 Αξίζετε ένα κομμάτι !!

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...