εκτυπωση

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣ/ΚΗΣ ΑΠΟ ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑΣ ΟΛΙΚΗΣ


 ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣ/ΚΗΣ ΑΠΟ ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑΣ ΟΛΙΚΗΣ

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 16 ΜΕΓΑΛΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ

  • 2 φλ.τσ. χλιαρό νερό ( το φλιτζάνι μου χωράει 200γρ υγρό)
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γλ. στέβια κρυσταλλική σε αναλογία 1:3
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 1/2 φλ.τσ. αλεύρι ζέας ολικής ( δίκοκο)
  • 1 φλ.τσ. σουσάμι
  • 1/2 φλ.τσ. λιναρόσπορος σπασμένος

 
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα 2 φλ.τσ. χλιαρό μαζί με στέβια και μαγιά
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να διαλυθεί και ρίχνουμε τα 3 ( απο τα 4,5 φλ.) φλυτζάνια τσ. αλεύρι ζέας και το αλάτι

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μπολ σε ζεστό μέρος για 3 ώρες να φουσκώσει


 Μετά απο 3 ώρες θα εχει την μορφή χυλού με φουσκαλίτσες όπως στη φωτο

Ρίχνουμε στο πάγκο μας το άλλο 1, 5  φλ.τσ. αλεύρι ζέας και ρίχνουμε πάνω την ζύμη του μπολ


Αρχίζουμε να ζυμώνουμε απαλά έως να απορροφήσει όλο το αλεύρι και να γίνει μια ζύμη που σίγουρα θα κολλάει λίγο στο χέρι!!
 
Τώρα λοιπόν βάζουμε το ελαιόλαδο και ξανά ζυμώνουμε απαλά  

Χωρίζουμε σε 16 κομμάτια την ζύμη

Βάζουμε σε ενα μεγάλο πιάτο το σουσάμι με τον σπασμένο λιναρόσπορο ( και διάφορους σπόρους αν θέλουμε)
Βάζουμε ενα ποτήρι νερό με ένα πινέλο και ανάβουμε τον φούρνο στους 180 αέρα


Βρέχουμε με νεράκι τα χέρια μας και παίρνουμε το ένα κομμάτι από  τα 16 
Ανοίγουμε ενα κορδόνι μακρύ , το βρέχουμε με το πινέλο νεράκι και απο τις 2 μεριές και το βάζουμε στο πιάτο με το σουσάμι-λιναρόσπορο γυρνώντας το και από την άλλη μεριά να κολλήσουν πάνω

Τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα
Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα επόμενα


Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο 180 αέρα για 20 με 25 λεπτά 



Υπέροχα , πεντανόστιμα , υγιεινά σουσαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης για όλη την οικογένεια!!

Στο σχολείο , στο γραφείο , στο σπίτι , ένα τέλειο πρωινό σνάκ από τα χεράκια μας!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...