εκτυπωση

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Κεικ ολικής με Μεσκιτ


Κεικ ολικής με Μεσκιτ

χωρίς μιξερ , χωρίς βούτυρο, χωρίς ζάχαρη ,αφράτο,αρωματικό!!

ΣΥΝΤΑΓΗ Μαρία Κούρτη 


ΥΛΙΚΑ
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι 2% ( κρατάμε το 1 κεσεδάκι για να μετρήσουμε τα άλλα υλικά)
  • 1 κεσεδάκι γεμάτο ζάχαρη καρύδας  ή  στέβια 1:1  ή  μισό κεσεδάκι στεβια 1:3
  • 1 κεσεδάκι λάδι καρύδας  ή  ελαιόλαδο  ή  μισό - μισό ( λάδι καρύδας+ελαιόλαδο)
  • 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι + 1/2 νερό
  • ξύσμα απο 1 πορτοκάλι  ή  άρωμα πορτοκάλι
  • 2 κ.γλ κοφτές Μεσκιτ
  • 1 φαρίνα ολικής
  • 1 κσ μπείκιν
  • 5 αυγά

ΑΛΕΥΡΙ ΜΕΣΚΙΤ, ΩΜΟ ΚΑΙ ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟ
ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΚΧΑΡΟΥ
ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΓΛΟΥΤΕΝΗ 

Το μεσκίτ είναι ένα είδος άγριας μιμόζας, δέντρο άγριο και πολύ ανθεκτικό που το βρίσκουμε στην νότια πλευρά της Αμερικής.
Το αλεύρι μεσκίτ το παίρνουμε από τους καρπούς του που μοιάζουν με φασόλια, και είναι βασικό συστατικό στη διατροφή των κατοίκων της ερήμου. Η γεύση του είναι γλυκιά και πλούσια με έναν τόνο καραμέλας. Το μεσκίτ είναι τέλειο για χυμούς ειδικά με μάκα και κακάο.
Και κάτι πολύ σημαντικό....το μεσκίτ έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και βοηθά τα άτομα με πρόβλημα διαβήτη να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. 
Αυτό που χαρακτηρίζει το μεσκίτ είναι οι υδρόφιλες διαλυτές του ίνες – κυρίως η γαλακτομανάνη (galactomanan)- που όταν καταναλώνονται μαζί με το φαγητό δεσμεύουν στο ζελέ τους μέρος της τροφής, αναγκάζουν την πέψη ειδικά των υδατανθράκων να γίνει αργά (σε 4 -6 ώρες) και δεν επιτρέπουν έτσι απότομη αύξηση στην καμπύλη σακχάρου. Οι διαβητικοί έχουν τώρα μια εναλλακτική λύση στην απαγόρευση που βιώνουν για κατανάλωση προϊόντων από άλευρα δημητριακών. Μπορούν να αντικαταστήσουν μεγάλο μέρος τους με το αλεύρι μεσκίτ.
Μια άλλη σημαντική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το μεσκίτ είναι στα άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Μιας και το μεσκίτ είναι αλεύρι από λαχανικό και όχι από δημητριακό δεν περιέχει γλουτένη. Προσθέτοντας μεσκίτ σε ό,τι παρασκευάζετε με αλέυρι πχ στο ψωμί, μειώνετε την περιεκτικότητα του φαγητού σε γλουτένη. Η χρησιμοποιούμενη αναλογία είναι ¼ φλιτζάνι μεσκίτ για κάθε φλιτζάνι από αλεύρι.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ
*Υδρόφιλες ίνες, όπως η γαλακτομανάνη που ευνοούν την αργή πέψη των υδατανθράκων και δεν ανεβάζουν τις τιμές του σακχάρου
*Τα σάκχαρά του είναι κυρίως φρουκτόζη, που δεν χρειάζεται ινσουλίνη για να μεταβολιστεί
*Επειδή η πηγή του είναι ένα όσπριο-λαχανικό, είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη, και μάλιστα έχει αρκετή περιεκτικότητα σε λυσίνη, 
*Έχει γλυκαιμικό δείκτη 25

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...