ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΣΤΕΒΙΑ
ΥΛΙΚΑ
- 400 γρ ταχίνι ολικής
- 4 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης
- 120 γρ κρυσταλλική στεβια σε αναλογία 1:3
- 1 κ.σ. νερό
- 3 κ.σ. κακάο
- 1 βανίλια
- 1 κ.γλ.σκόνη ζελατίνης + 2 κ.σ. νερό
- προαιρετικά καρύδια ή αμύγδαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την στέβια μαζί με 1 κ.σ. νερό και τις 4 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά αρχικά ανακατεύοντας καλά και συνεχώς με το σύρμα
Οταν αρχίσει να λιώνει χαμηλώνουμε στο μισό την φωτιά και συνεχίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς έως να πάρει ένα ελαφρώς σκούρο χρώμα ( όχι να βράζει)
Σε ένα μπολ βάζουμε το ταχίνι και πολύ προσεκτικά ρίχνουμε το καραμελοσιρόπι μας ανακατεύοντας με σπάτουλα πολύ καλά από κάτω προς τα επάνω
Τώρα ρίχνουμε το κακάο και την βανίλια
Σε ένα φλιτζάνι βάζουμε 3 κ.σ. νερό και διαλύουμε την σκόνη ζελατίνης πολύ καλά
Ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα , ανακατεύουμε και ξαφνικά βλέπουμε το μείγμα μας να σφίγγει και να γίνεται σαν μαλακό ζυμάρι !!!!
Προσθέτουμε τώρα αν θέλουμε τα καρύδια χοντροκομμένα ή τα αμύγδαλα
Προσθέτουμε τώρα αν θέλουμε τα καρύδια χοντροκομμένα ή τα αμύγδαλα
Το βάζουμε σε φόρμα και το απλώνουμε καλά
Μπορούμε να το πλάσουμε μπαστούνι τυλιγμένο σε λαδόκολλα ή μεμβράνη
Τοποθετούμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 5 ώρες και μετά ( αν θέλετε ) το ψήνουμε στους 170 αέρα για 15 με 20 λεπτά να φύγει η υγρασία του.
Όταν κρυώσει εντελώς το βγάλουμε από την φόρμα και τον απολαύσουμε !!!
Όταν κρυώσει εντελώς το βγάλουμε από την φόρμα και τον απολαύσουμε !!!
Επέλεξα να φτιάξω σοκολατένιο
Αν θέλουμε βανίλια απλώς δεν βάζουμε το κακάο και αν τον θέλουμε με αμύγδαλα ή φουντούκια τα προσθέτουμε αφού τα έχουμε καβουρντίσει λίγο πριν
Ας φτιάξουμε λοιπόν τον δικό μας χαλβά με ταχίνι ολικής και στέβια !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου