εκτυπωση

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΥΡΑΚΙ ΜΕ 1 ,5 % ΛΙΠΑΡΑ



 ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΥΡΑΚΙ ΜΕ 1,5 % ΛΙΠΑΡΑ..!!!






ΥΛΙΚΑ
  • 3 λίτρα άπαχο γάλα με 1,5% λιπαρά
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • ελάχιστη πυτιά ( στη μύτη του κουταλιού)
  • 1 πετσετούλα κουζίνας
  • ενα άδειο πλαστικό μπουκάλι απο νερό ή αναψυκτικό κομμένο και τρυπημένο  
πυτιά θα βρείτε στο κέντρο και σε κάποια μπαχαράδικα







Αφήνουμε το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου και το αδειάζουμε σε κατσαρόλα
Το ζεσταίνουμε πολύ ελαφρά ( οχι πάνω απο 38 βαθμούς) δηλαδη αναβουμε το ματι της κουζίνας στο 7 για 1 λεπτό και το σβηνουμε..
Σε 1/2 ποτήρι νερό διαλύουμε το αλάτι και την πυτιά ανακατεύοντας πολύ καλά και το ρίχνουμε στο γάλα ...Με ξύλινη κουτάλα ανακαυεύουμε πάρα πολύ καλά  σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε ετσι ήσυχο για 1 1/2 ώρα..Ανοίγουμε το καπάκι και θα δούμε το γάλα να έχει γίνει σαν σφιχτό ζελέ!!  Παίρνουμε ένα μαχαίρι και το κόβουμε κομμάτια


Το αφήνουμε 1 λεπτό και βλέπουμε οτι ανεβαίνει πάνω ο ορός!!
Σε ένα σουρωτήρι στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα που θα την ξεπλύνουμε πρώτα καλά με σκέτο νεράκι και καλό στύψιμο ..Αδειάζουμε εκεί την κατσαρόλα και περιμένουμε κουνώντας ελαφρά να φύγουν τα πολλά υγρά..

 Αρχίζουμε να πιέζουμε με το χέρι μας ώστε να το βοηθήσουμε να βγάλει τα υγρά του τυλίγοντας το με την πετσέτα..Εχουμε πάρει 1 πλαστικό μπουκάλι και με το μαχαίρι κάνουμε πολλές τρύπες στα πλαϊνά και στον πάτο..Βάζουμε εκει το τυλιγμένο με την πετσετούλα τυράκι μας να στραγγίξει καλά και να πάρει σχήμα..( αν έχετε τρυπητά καλουπάκια ακόμα καλύτερα)
Γεμίζουμε 1 μπουκάλι 1,5 λίτρου με νερό και το βάζουμε απο πάνω για βάρος..απο κάτω φυσικά έχουμε μια λεκανίτσα να μαζεύει τα υγρά που θα βγούν
 Το αφήνεται έτσι για μια ωρίτσα..εγώ το άφησα παραπάνω για να γίνει πιο σφιχτό..
Το βγάζουμε και άν θέλουμε το αλατίζουμε..Το βάζουμε σε μπολάκι με καπάκι και στο ψυγείο



 Η γεύση του και η υφή του είναι ίδια με το ΧΑΛΟΥΜΙ...
Φάτε το σκέτο, βάλτε το στη σαλάτα , στα ντάκος με ντοματούλα αλλά αυτό που θα σας τρελλάνει...ΨΉΣΤΕ ΤΟ  στο σχαροτήγανο ή την τοστιέρα ρίχνοντας πάνω μυρωδικά!!!
Και μόνο 1,5 % λιπαρά..!!!!!!!

Τυράκι Νο2...με γάλα 3,5% λιπαρά και άλλος τροπος!! 

Αφου έπηξε το γάλα με την πυτιά και 1 κ.γλ. αλάτι το έκοψα με το συρμα και άναψα το μάτι στο 6 γυρίζοντας γυρω-γυρω το μείγμα με μια ξυλινη κουτάλα...οταν ζεσταθηκε (εως 50 βαθμους) τα κομματακια το τυρι ενωθηκαν!! το εβγαλα το τυρακι με τρυπητή κουτάλα και το εβαλα σε ένα πλαστικό κυπελάκι που είχα τρυπήση..το πιεσα λιγο με το χερι μου και σε 10 λεπτά το εβγαλα απο το κυπελάκι...έτοιμο και πολυ νοστιμο!!Αν θέλουμε το αλατίζουμε λίγο απο έξω και το τρωμε!!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ & ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗ..!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...