Τούρτα αμυγδάλου με στέβια
ΥΛΙΚΑ για το παντεσπάνι
- 1 φλ.τσ ( 220 γρ ) αλεύρι ζέας ολικής
- 1,5 φλ.τσ ( 310 γρ ) αμυγδαλόσκονη
- 2 κ.σ. παρθένο λάδι καρύδας ή λιωμένο βούτυρο
- 60 γρ κρυσταλλική κρυσταλλική στεβια σε αναλογία 1:3
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 3 ολόκληρα αυγά + 5 ασπράδια
- 2 βανίλιες
- 1 σφηνάκι κονιάκ
ΥΛΙΚΑ για την κρέμα
- 500 γρ φρέσκο γάλα ελαφρύ
- 1 κρόκος αυγού
- 4 κ.σ. κόρν φλάουρ
- 30 γρ κρυσταλλική στεβια σε αναλογία 1:3
- 2 βανίλιες ή 1 κ.σ. υγρή βανίλια
- 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
ΣΙΡΟΠΙ
- 1 φλ.τσ. καυτό νερό
- 1/2 φλ.τσ. σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου
- 2 κ.σ. κονιάκ
ΣΑΝΤΙΓΙ
- 1 συσκευασία 250 γρ φυτική κρέμα με χαμηλά λιπαρά στο σιδερένιο κουτί παγωμένη
- 100 γρ εβαπορέ λάιτ
- 2 κ.σ. κρυσταλλική στεβια σε αναλογία 1:3
- 2 βανίλιες ή 1 κ.σ. υγρή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδιαΒάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια μαζί με την στέβια και χτυπάμε να γίνει σφιχτή μαρέγκα
Προσθέτουμε τους 3 κρόκους , βανίλιες, κονιάκ και λάδι καρύδας χτυπώντας ακόμα για 1 λεπτό
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα αμυγδαλόσκονη ( έτοιμο αλεύρι αμυγδάλου ή αμύγδαλα ξεφλουδισμένα τριμμένα σε σκόνη) μπέικιν και αλεύρι ζέας
Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα και αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα με αποσπώμενο στεφάνι ή ταψάκι
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο αέρα 170 βαθμούς για 15 λεπτά
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και με ένα μαχαίρι μεγάλο κόβουμε το παντεσπάνι στη μέση και τώρα έχουμε 2 δίσκους..αφήνουμε τον έναν δίσκο στη φόρμα και τον άλλον σε ένα μεγάλο πιάτο
Βράζουμε το νερό και διαλύουμε μέσα σιρόπι αγαύης και κονιάκ
Βρέχουμε με πινέλο και τους 2 δίσκους παντεσπάνι πολύ καλά με όλο το σιρόπι
Αφαιρούμε απο την φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στον έναν δίσκο , ρίχνουμε από πάνω τα 100 γρ φιλέ αμυγδάλου και σκεπάζουμε με τον άλλον δίσκο
Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα
Αδειάζουμε σε ταψάκι τα υπόλοιπα 100 γρ φιλέ αμυγδάλου και τα ψήνουμε ελαφρά να πάρουν χρώμα
Ετοιμάζουμε την σαντιγί βάζοντας την παγωμένη φυτική κρέμα στο κάδο του μίξερ να χτυπηθεί καλά και να αφρατέψει ρίχνοντας σιγά-σιγά το εβαπορέ , στέβια και βανίλια
Απλώνουμε την σαντιγι πάνω στο γλυκό ενώ κρατάμε λίγη για τα πλαϊνά αργότερα
Ξανά ψυγείο για 3 ώρες
Αφαιρούμε προσεκτικά το στεφάνι της φόρμας και απλώνουμε στο πλάι με ένα μαχαίρι την σαντιγί που έχουμε κρατήσει
Ρίχνουμε από πάνω και στο πλάι της τούρτας μας το ψημένο φιλέ αμυγδάλου και την γαρνίρουμε όπως μας αρέσει
Πριν την κόψουμε την αφήνουμε ακόμα μερικές ώρες στο ψυγείο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου