εκτυπωση

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Τούρτα αμυγδάλου με στέβια

Τούρτα αμυγδάλου με στέβια

ΥΛΙΚΑ για το παντεσπάνι

  • 1 φλ.τσ ( 220 γρ ) αλεύρι ζέας ολικής
  • 1,5 φλ.τσ ( 310 γρ ) αμυγδαλόσκονη
  • 2 κ.σ. παρθένο λάδι καρύδας ή λιωμένο βούτυρο
  • 60 γρ κρυσταλλική κρυσταλλική στεβια σε αναλογία 1:3
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 ολόκληρα αυγά + 5 ασπράδια
  • 2 βανίλιες
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

ΥΛΙΚΑ για την κρέμα

  • 500 γρ φρέσκο γάλα ελαφρύ
  • 1 κρόκος αυγού
  • 4 κ.σ. κόρν φλάουρ
  • 30 γρ κρυσταλλική στεβια σε αναλογία 1:3
  • 2 βανίλιες  ή  1 κ.σ. υγρή βανίλια
  • 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος

ΣΙΡΟΠΙ

  • 1 φλ.τσ. καυτό νερό
  • 1/2 φλ.τσ. σιρόπι αγαύης  ή  σφενδάμου
  • 2 κ.σ. κονιάκ

ΣΑΝΤΙΓΙ

  • 1 συσκευασία 250 γρ φυτική κρέμα με χαμηλά λιπαρά στο σιδερένιο κουτί παγωμένη
  • 100 γρ εβαπορέ λάιτ 
  • 2 κ.σ. κρυσταλλική στεβια σε αναλογία 1:3
  • 2 βανίλιες  ή  1 κ.σ. υγρή
            200 γρ φιλέ αμυγδάλου

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια μαζί με την στέβια και χτυπάμε να γίνει σφιχτή μαρέγκα

Προσθέτουμε τους 3 κρόκους , βανίλιες, κονιάκ και λάδι καρύδας χτυπώντας ακόμα για 1 λεπτό
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα αμυγδαλόσκονη ( έτοιμο αλεύρι αμυγδάλου ή αμύγδαλα ξεφλουδισμένα τριμμένα σε σκόνη) μπέικιν και αλεύρι ζέας

Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα και αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα με αποσπώμενο στεφάνι ή ταψάκι
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο αέρα 170 βαθμούς για 15 λεπτά

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και με ένα μαχαίρι μεγάλο κόβουμε το παντεσπάνι στη μέση και τώρα έχουμε 2 δίσκους..αφήνουμε τον έναν δίσκο στη φόρμα και τον άλλον σε ένα μεγάλο πιάτο

Βράζουμε το νερό και διαλύουμε μέσα σιρόπι αγαύης και κονιάκ 
Βρέχουμε με πινέλο και τους 2 δίσκους παντεσπάνι πολύ καλά με όλο το σιρόπι

 
 Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της κρέμας ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα και το βάζουμε να βράσει ( ανακατεύοντας συνεχώς) έως να πήξει 

Αφαιρούμε απο την φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στον έναν δίσκο , ρίχνουμε από πάνω τα 100 γρ φιλέ αμυγδάλου και σκεπάζουμε με τον άλλον δίσκο

Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα

Αδειάζουμε σε ταψάκι τα υπόλοιπα 100 γρ φιλέ αμυγδάλου και τα ψήνουμε ελαφρά να πάρουν χρώμα 





Ετοιμάζουμε την σαντιγί βάζοντας την παγωμένη φυτική κρέμα στο κάδο του μίξερ να χτυπηθεί καλά και να αφρατέψει ρίχνοντας σιγά-σιγά το εβαπορέ , στέβια και βανίλια

Απλώνουμε την σαντιγι πάνω στο γλυκό ενώ κρατάμε λίγη για τα πλαϊνά αργότερα 
Ξανά ψυγείο για 3 ώρες

Αφαιρούμε προσεκτικά το στεφάνι της φόρμας και απλώνουμε στο πλάι με ένα μαχαίρι την σαντιγί που έχουμε κρατήσει

Ρίχνουμε από πάνω και στο πλάι της τούρτας μας το ψημένο φιλέ αμυγδάλου και την γαρνίρουμε όπως μας αρέσει

Πριν την κόψουμε την αφήνουμε ακόμα μερικές ώρες στο ψυγείο

Απολαύστε μια υπέροχη τούρτα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη και λευκό αλεύρι , με λιγότερα λιπαρά,  που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την έτοιμη  του ζαχαροπλαστείου!!




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...