ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΑΛΛΑ.....ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ!!!
ΥΛΙΚΑ
- 1/2 φλ.τσαγιού λάδι ελαφρύ ή βούτυρο αγελάδος
- 2 αυγά ολόκληρα και 3 ασπράδια
- 1 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα 1,5% λιπαρά
- 1/2 φλ. τσαγιού στέβια κρυσταλλική σε αναλογία 1 προς 3 ή 1 φλ.τσαγιού ζάχαρη καρύδας (έχει χαμηλό Γ.Δ. αλλά έχει θερμίδες όσο η ζάχαρη)
- 1,5 φλ.τσαγιού φαρίνα ολικής
- 1,5 φλ τσαγιού φρυγανιά σικάλεως τριμμένη
- 2 φλ. τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες ή 1 κ.σ. υγρή βανίλια
- 1 κ.σ. κοφτή κανέλα
- 1/2 κ.γλ γαρίφαλο
- 2 κ.σ. κονιάκ
- μια πρέζα αλάτι
- 2,5 φλ. τσαγιού νερό
- 1 γεμάτο φλ. τσαγιού stevia κρυσταλλική σε αναλογία 1 προς 3 ...ή αν επιλέξετε να βάλετε ζάχαρη καρύδας θα βάλετε 3 φλ. τσαγιού
- χυμό απο 1/2 λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 5 καρφάκια γαρίφαλο
- 1 κ.σ. βούτυρο
Σε ένα μπολ βάζουμε τη φαρίνα ολικης - την φρυγανιά - το μπέικιν - τις βανίλιες - την κανέλα - το γαρίφαλο - το αλάτι και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά..
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με την κανέλα και τα γαρίφαλα να βράση..( αν βάλετε ζάχαρη καρύδας θα την βάλετε κι αυτή τώρα)
οταν βράση ρίχνουμε την στέβια αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα ρίχνουμε το λεμόνι , βούτυρο και αποσύρουμε απο την φωτιά..αφήνουμε να κρυώσει καλά
Χτυπάμε τα 5 ασπράδια να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το λάδι ( ή το βούτυρο ) μαζί με την στέβια ( ή την ζάχαρη καρύδας) και χτυπάμε πολύ καλά....ρίχνουμε τους 2 κρόκους και συνεχίζουμε
Στο κονιάκ διαλύουμε την σόδα να αφρίσει και το ρίχνουμε στο μείγμα μας
ακολουθεί το γάλα
Σταματάμε το μίξερ και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε απαλά ρίχνοντας σιγά-σιγά την μαρέγκα και το 1ο μείγμα με τα στερεά που είχαμε ετοιμάσει
Απαλές κινήσεις από κάτω προς πάνω έως να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί μεσαίου μεγέθους και ψήνουμε στούς 180 για 45 - 50 λεπτά
Οταν είναι έτοιμο το βγάζουμε απο τον φούρνο και κατευθείαν ρίχνουμε το κρύο μας σιρόπι
Ρίχνουμε απο πάνω λίγο τριμμένο καρύδι και όταν κρυώσει σερβίρουμε!!!
Δυστυχώς , είχε πικρή γεύση στο τέλος και την πέταξα. Κρίμα, δεν ήξερα ότι η στέβια αφήνει πικρή επίγευση
ΑπάντησηΔιαγραφή1΄προς 3 η στεβια ειναι υπερβολικα πολυ γιαυτη την ποσοτητα.....η καρυδοπιτα παει για πεταμα.....οι συνταγη σας ειναι μια αποτυχια λυπαμαι .....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντικατέστησα την ποσότητα της στέβιας στο σιρόπι με 2
ΑπάντησηΔιαγραφήκουταλιές σούπας στέβια 1:5 και στο μίγμα του γλυκού 1 κουταλιά της σούπας στέβια 1:5. Επίσης πρόσθεσα άλλο 1 φλυτζάνι γάλα γιατί το μίγμα ήταν πολύ πηχτό.
Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό!!!
Εχει λαθος η συνταγη πολλυ σφιχτο το μείγμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή βγήκε η συνταγή! Απορώ που τα προηγούμενα σχόλια ήταν αρνητικά.
ΑπάντησηΔιαγραφή