ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ & ΛΙΠΑΡΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
4 αυγά (2 ολόκληρα και 2 ασπράδια)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. στέβια κρυσταλλική 1:3 ή 30 γρ ζάχαρη καρύδας
3 κ.σ. άγλυκο κακάο
3 κ.σ. άγλυκο κακάο
3 κ.σ. φαρίνα ολικής
1 σφηνάκι κονιάκ
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
1 σφηνάκι κονιάκ
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
700γρ κίτρινη κολοκύθα(καθαρισμένη)
150γρ ανθότυρο
1 κ.λ κανέλα
1/2 κ.λ. γαρίφαλο
3 κ.σ. στέβια κρυσταλλική σε αναλογία 1:3 ή 40 γρ ζάχαρη καρύδας
3 κ.σ. σιρόπι αγαύης
10 βρασμένα κάστανα
1/2 κ.λ. γαρίφαλο
3 κ.σ. στέβια κρυσταλλική σε αναλογία 1:3 ή 40 γρ ζάχαρη καρύδας
3 κ.σ. σιρόπι αγαύης
10 βρασμένα κάστανα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΖ
100 γρ. εβαπορέ λάιτ
200 γρ.σοκολάτα με στέβια
1 κ.γλ ελαιόλαδο
Ετοιμάζουμε πρώτα το παντεσπάνι βάζοντας τον φούρνο να θερμανθεί στους 180 αέρα
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια με 1 κ.σ. στέβια ή ζάχαρη καρύδας και χτυπάμε να γίνει σφιχτή μαρέγκα
Χτυπάμε καλά τους κρόκους με την υπόλοιπη στέβια / ζάχαρη καρύδας και το λάδι.
Βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού το κακάο το κονιάκ και τέλος το κακάο και την φαρίνα.
Μετά σιγά - σιγά βάζουμε την μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά.
Σε ένα τετράγωνο ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού το κακάο το κονιάκ και τέλος το κακάο και την φαρίνα.
Μετά σιγά - σιγά βάζουμε την μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά.
Σε ένα τετράγωνο ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε στους 180 για 12-15 λεπτά.
Στρώνουμε μια πετσέτα και από πάνω βάζουμε λαδόκολλα.
Αφού ψηθεί το παντεσπάνι μας το βάζουμε ανάποδα πάνω στην πετσέτα με την λαδόκολλα και αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί
Οπως είναι ζεστό το τυλίγουμε ρολό και περιμένουμε να κρυώσει φτιάχνοντας την κρέμα μας
Βάζουμε την καθαρισμένη κολοκύθα σε κομμάτια στην κατσαρόλα με 2 ποτήρια νερό και βράζουμε 30-40 λεπτά.
Σουρώνουμε και πολτοποιούμε πολύ καλά
Προσθέτουμε κανέλα-γαρίφαλο-στέβια και το σιρόπι αγαύης.
Ανακατεύουμε πολύ καλά
Ανακατεύουμε πολύ καλά
Τέλος βάζουμε το καλά λιωμένο και πολτοποιημένο ανθότυρο και κάνουμε μια υπέροχη κρέμα που μοσχοβολάει κανελογαρύφαλα!!!
Βράζουμε τα κάστανα (κρατάμε 2 για το ντεκόρ) και τα κόβουμε λεπτές φέτες.Τα προσθέτουμε στην κρέμα.
Ανοίγουμε προσεκτικά το ρολό στην πετσέτα και απλώνουμε όλη την κρέμα να πάει παντού.
Το τυλίγουμε ξανά απαλά και το τοποθετούμε σε πιατέλα.
Ετοιμάζουμε την γκανάζ βάζοντας σε κατσαρολάκι το εβαπορέ να ζεσταθεί καλά
Κόβουμε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας καλά εως να λιώσει εντελώς ενώ το έχουμε αποσύρει απο την φωτιά.
Στο τέλος ρίχνουμε το λάδι για να μας δώσει υπέροχη γυαλάδα!!
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το βάζουμε πάνω στον κορμό μας κάνοντας με ένα πιρούνι σχέδιο κορμού δένδρου
Στο τέλος ρίχνουμε το λάδι για να μας δώσει υπέροχη γυαλάδα!!
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το βάζουμε πάνω στον κορμό μας κάνοντας με ένα πιρούνι σχέδιο κορμού δένδρου
Πασπαλίζουμε από πάνω με μικρά κομματάκια από τα κάστανα που φυλάξαμε για ντεκόρ!!
Ενας υπέροχος σοκολατένιος κορμός χωρίς ζάχαρη και χωρίς βούτυρο , με υπέροχα αρώματα και γεύση....υγιεινός και πολύ οικονομικός που θα καταπλήξει τους καλεσμένους σας και θα μπορείτε να απολαύσετε χωρίς ενοχές!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου