εκτυπωση

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΨΩΜΙ ΜΟΝΟ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ



ΨΩΜΙ ΜΟΝΟ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

ΠΡΟΖΥΜΙ

Για να πιάσουμε το προζύμι θα κάνουμε το εξής  για μία μόνο φορά....σε ένα μπολ ή βάζο που κλείνει βάζουμε 2 κ.σ. αλεύρι ολικής και 2 κ.σ. νερό.
Ανακατεύουμε καλά να γίνει ενας πηχτός χυλός.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος.Την άλλη μερα βάζουμε στο ίδιο μείγμα 1 κ.σ. αλεύρι ολικής και 1 κ.σ. νερό.
Το ανακατεύουμε παλι καλα και το αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος
Αυτή την διαδικασία το καλοκαίρι την κάνουμε για 5 μέρες και τον χειμώνα για 7 μερες
Οταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε βάζουμε 1 κιλό αλεύρι ολικής - χλιαρό νεράκι και 2 κ.γλ κοφτά αλάτι.
Ζυμώνουμε ελαφρά εως να γίνει ενα ωραίο ζυμάρι που να μη κολλάει στα χέρια
Κόβουμε ενα κομμάτι ζύμης και το αφήνουμε σε ταπεράκι στο ψυγείο. 
Αυτό θα είναι πια το ετοιμο προζύμι μας για τα επόμενα ζυμώματα..!! 
Το υπόλοιπο ζυμάρι το ψήνουμε για ψωμί με τον πιο κάτω τρόπο..

ΨΩΜΙ

Για να ζυμώσουμε ψωμάκι βγάζουμε το προζύμι απο το ψυγείο το βάζουμε σε μπώλ και ρίχνουμε 1 ποτήρι χλιαρό νερό.
Ανακατεύουμε καλα να διαλυθεί και μετά βάζουμε 1 με 1 1/2 κ.γλ. αλάτι - 1 κιλό αλεύρι ολικής και ζυμώνουμε καλα. 
Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο χλιαρό νερό.
Κόβουμε ενα κομμάτι ζύμης και το φυλάμε στο ψυγείο (προζύμι) για το επόμενο ζύμωμα
Λαδώνουμε ελαφρά ενα ταψάκι και βάζουμε μέσα το ζυμάρι.
Το αφήνουμε 8-10 ώρες σε ζεστό μέρος ( το καλοκαίρι θέλει λιγότερο) να φουσκώση και το ψήνουμε ετσι χωρίς να το πειράξουμε καθόλου στους 170 αέρα για 50-60 λεπτά!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...