ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ με φρέσκα μυρωδικά και ρύζι μπασμάτι...
ΥΛΙΚΑ
- 30 τρυφερά αμπελόφυλλα ή σε βάζο
- 250 γρ ρύζι μπασμάτι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνιθο
- 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 5 φύλλα φρέσκο δυόσμο
- 2 φλ.καφέ ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- χυμό απο 2 λεμόνια
- 1 κομμάτι σακούλα για το εύκολο τύλιγμα
Αν βάλουμε φρέσκα αμπελόφυλλα τα πλένουμε καλά και τα ζεματάμε σε βραστό αλατισμένο νερό για 3 λεπτά.
Αν βάλουμε φύλλα που είναι σε βάζο απλώς τα ανοίγουμε προσεκτικά και τα ξεπλένουμε πολύ καλά...Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το 1 φλ.κ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια φρέσκο +ξερό να σοταριστούν..μετά προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε πολύ καλά για 1-2 λεπτά στη συνέχεια βάζουμε όλα τα μυρωδικά πλυμένα και ψιλοκομμένα αλάτι - πιπέρι κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για 10 λεπτά..( δεν βάζουμε καθόλου νερό σε αυτή τη φάση).. Aδιάζουμε την γέμιση σε ενα μπόλ να κρυώσει...Βάζουμε πάνω στην σακούλα το φύλλο λίγο γέμιση κλείνουμε δεξιά-αριστερά και με την βοήθεια μιας πλαστικής σακούλας τυλίγουμε το ντολμαδάκι μας..( θα βρείτε σχετικό βιντεάκι στο youtube) Στην κατσαρόλα καλύπτουμε όλο το πάτο με μικρά αμπελόφυλλα που δεν χρησιμοποιήσαμε και απο πάνω αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια μας σε κυκλικά σειρά. Όταν τελειώσουμε ρίχνουμε το άλλο 1 φλ.κ. ελαιόλαδο λίγο αλάτι και 2 μεγάλα ποτήρια νερό ( στα 250γρ ρύζι 500 γρ νερό) και ένα πιάτο από πάνω να τα κρατήσει σταθερά. Οταν πάρει βράσει με κλειστή την κατσαρόλα χαμηλώνουμε την θερμοκρασία ( απο το 9 στο 5 ) και περιμένουμε 35-40 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε καθόλου το καπάκι...
Μετά ( και αφού δοκιμάσουμε ενα να δούμε αν έχει βράση)ρίχνουμε απο πάνω το χυμό απο 2 λεμόνια αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε!! Συνοδεύουμε με σως γιαουρτιού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου